Witte tanden en bleken

Tanden en kiezen verschillen per persoon in vorm en kleur. Ook bij uzelf verschillen uw tanden en kiezen onderling van kleur. De kleur van de tanden wordt vooral bepaald door de kleur van het tandbeen, wat van nature geel is. Tanden en kiezen kunnen echter ook verkleuren door invloeden van buitenaf.

14Oorzaken van verkleuring

  • koffie en thee
  • rode- en witte wijn
  • roken
  • kruiden
  • verouderingsproces

Bleektechnieken

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist
Egale, niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt uw tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit.

Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd.

Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt.

Bleken in de tandartspraktijk
Bleken in de tandartspraktijk gebeurt vaak bij lokale verkleuringen. De tandarts gebruikt in zijn praktijk aanzienlijk hogere concentraties peroxide dan bij de thuisbleekmethode. Vaak  gebruikt hij een bleeklamp of soms een laser, waardoor het bleekproces sneller gaat. Het voordeel van deze techniek is de snelheid waarmee het gaat. De hogere kosten zijn vooral een nadeel. Bovendien geeft deze methode vaker gevoeligheid van tanden en tandvlees.

De hoge concentraties peroxide tasten de slijmvliezen (het tandvlees en wangen) aan. Daarom worden het tandvlees en de wangen bij deze methode goed beschermd. Nadat de tandvleesbescherming is verwijderd blijkt soms toch lekkage te hebben plaatsgevonden. Hierdoor ontstaan witte ‘brand’plekken op het tandvlees, tong of lippen. Deze verdwijnen vanzelf binnen enkele uren. De aantasting van het glazuur is minimaal en vergelijkbaar met de effecten van de thuisbleekmethode.

Welk resultaat zal het bleken opleveren?

Het bleekresultaat verschilt per persoon. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Het bleekresultaat is soms niet blijvend. In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door. Ook gebleekte tanden zullen, net zoals niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is niet helemaal bekend.

Is zelf bleken veilig?

Zelf bleken kan onveilig zijn. In sommige winkels en vooral via internet zijn diverse bleekproducten te koop. Deze producten zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het blekende middel (waterstofperoxide) onbedoeld op uw tandvlees terechtkomen. Dit kan pijn veroorzaken en schade aanrichten. Veel producten werken niet goed of bevatten (te) hoge concentraties  peroxide. Als u uw tanden wilt bleken, doe dit dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

Voor wie is het bleken niet geschikt?

Bleken wordt afgeraden aan jongeren onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Bij gebruik van antibiotica wordt de behandeling uitgesteld.

Voor personen die gevoelig zijn voor licht en worden behandeld met UVA-licht, andere vormen van fototherapie en/of het medicijn Psoraleen gebruiken is bleken niet geschikt. Indien u producten gebruikt die lichtgevoeligheid in de hand werken, raadpleeg dan voorafgaand aan de behandeling de tandarts of specialist.