Restaureren (boren/vullen)

Helaas kan bij een halfjaarlijkse controle blijken dat ergens in het gebit toch een gaatje is ontstaan. De plaatsen waar gaatjes het meest ontstaan zijn de groeven in de kiezen en daar waar tanden en kiezen tegen elkaar aan staan. Voordat een vulling gemaakt kan worden moet altijd eerst het aangetaste tandweefsel worden verwijderd. Het reinigen van een gaatje wordt prepareren genoemd, bij de patiënt beter bekend als ‘boren’.

Het meest toegepaste materiaal is composiet, een kunststofvulling, waarin gemalen glas- of kwartsdeeltjes zijn verwerkt. Composiet wordt altijd verwerkt in combinatie met de ‘etstechniek’, waarbij het glazuur eerst voorbewerkt wordt met fosforzuur houdende gel. Deze techniek heeft als voordeel dat de composietvulling een betere hechting krijgt aan het glazuur en daardoor bijna onzichtbaar wordt.

Composieten kunnen in de loop van tijd van kleur veranderen. Factoren die van invloed zijn, zijn voedings- en genotmiddelen, zoals koffie, thee, rode wijn en tabak. Gemiddeld gezien is de levensduur van een composietvulling 5 jaar.

Vrijwel iedere tandheelkundige behandeling kan pijn veroorzaken, daarom wordt er de voorkeur aan gegeven om vrijwel iedere behandeling plaatselijk te verdoven.