Prothetiek/tandtechniek

07Tussen het trekken van tanden of kiezen en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen. Onze tandtechnicus maakt dan een zogenaamde noodprothese. Als de wonden genezend zijn, moet de prothese worden opgevuld (rebasing), in sommige gevallen dient er een nieuwe prothese te worden gemaakt.

Als direct na het trekken van tanden of kiezen een prothese wordt geplaatst spreken wij van een immediaat prothese.

Een partiële prothese is een vervanging voor één of meerdere tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing indien deze tanden of kiezen niet worden vervangen door een kroon, brug of implantaat.

Er zijn twee soorten partiële protheses; de plaatprothese, deze is gemaakt van roze, tandkleurig kunsthars en rust op het tandvlees in de mond. En een frame prothese, deze is gemaakt van metaal en rust vooral op de eigen tanden en kiezen en soms gedeeltelijk op het tandvlees. Een frame kan geplaatst worden d.m.v. metalen ankertjes (soms zichtbaar aan buitenkant) of met een slotje (bevestigd aan de binnenkant.)

Onze tandtechnicus bekijkt per patiënt nauwkeurig wat in zijn/haar geval het beste advies is. In overleg met de patiënt en huidige behandelaar wordt er een behandelplan opgesteld.

13