Tandplaque op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Hierdoor gaat het kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren. Uiteindelijk kan er zoveel bot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.
Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
De ontsteking van het tandvlees wordt met een zogenoemde pocketsonde opgespoord. De pocketsonde word in de pocket geschoven (ruimte tussen tand en tandvlees); als hierbij een (kleine) bloeding optreedt is het tandvlees ontstoken. Door de pockets rondom alle tanden en kiezen met de pocketsonde te onderzoeken kan worden vastgesteld waar het tandvlees gezond is en waar ontstoken.
Met behulp van röntgenfoto’s wordt vastgesteld of (en hoeveel) kaakbot al verloren is gegaan door de ontsteking in het tandvlees. Ook wordt vastgesteld of tanden en kiezen al losstaan door botverlies, of het tandvlees is teruggetrokken en waar tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen zit. Met al deze gegevens, die worden genoteerd in een zo genoemd paradontiumstatus, bepaalt de behandelaar welke tanden en kiezen wel, niet, of misschien niet meer te behouden zijn.
Om parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplak, worden verwijderd. Naast zelf dagelijks goed poetsen, raden wij aan om ragers en tandenstokers te gebruiken voor de plekken waar u met de borstel niet bij komt (tussen de tanden en kiezen).
U kunt de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets niet zelf verwijderen. Hiervoor is het raadzaam om een gebitsreiniging te laten uitvoeren. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen.
Enkele weken na de gebitsreiniging en instructies onderzoekt de mondhygiënist bij welke tanden en kiezen er eventueel nog parodontitis aanwezig is, dit onderzoek word een herbeoordeling genoemd. Als er nog parodontitis gevonden worden wordt komt dit doordat er nog tandplak boven en/of onder de tandvleesrand (in de verdiepte pockets) zit. Dit is het gevolg van onvoldoende mondhygiëne. De vervolgbehandeling richt zich dan vooral op het verbeteren daarvan en na enige tijd volgt een nieuwe herbeoordeling.