Kinderen

Moet ik mijn kind voorbereiden op het eerste tandartsbezoek?

15Bereid uw kind voor op het eerste bezoek. Vertel dat hij of zij mee mag naar de tandarts. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp en een meneer of mevrouw in witte kleren. Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort erbij.

Tijdens het eerste bezoek zal de nadruk liggen op het contact krijgen met het kind, tanden en kiezen controleren en eventueel de nodige voorlichting/instructie.

Hoe kan ik angst voor de tandarts bij mijn kinderen voorkomen?

  • Neem uw kind zo vroeg mogelijk mee om te laten ervaren wat een tandarts doet,  wanneer u zelf angstig bent zal een kind dat ALTIJD oppikken. Hoe goed je als ouder ook je best doet om je angst te verbergen, je kind voelt de spanning en heeft meer door dan men zich kan voorstellen.
  • Vertel een kind NOOIT; we gaan naar de tandarts maar er gaat niks gebeuren. Je schakelt bij een kind met bovenstaande woorden de alarmfase in. “Oh” denkt een kind; “er kan hier dus kennelijk iets gebeuren”. Je zegt immers ook niet; we gaan naar de winkel maar er gaat niets gebeuren! Zeg WEL; we gaan naar de tandarts, die met een spiegeltje naar onze tanden en kiezen kijkt om te controleren, iedereen doet dit, het is belangrijk, de tandarts of mondhygiënist helpt ons om het gebit gezond te houden.
  • Tijdens een controle is het zinvol dat u als ouder erbij bent en toekijkt. Laat de rest  van de communicatie aan de behandelaar over.

Binnen Mondzorg de Horden proberen we kinderen de nodige aandacht en tijd te geven. Door een kindvriendelijke en persoonlijke aanpak proberen we kinderen de juiste zorg te bieden.

16