Mondhygiëne behandeling

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen.  De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het  tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de  tanden en kiezen.

01Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en  kiezen. Dit steunweefsel wordt het parodontium genoemd. De smalle spleet tussen  tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket  ondiep (hooguit 3mm).

Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, flossen, stokeren, rageren en/of bij het eten.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

U kunt uw tandvlees gezond houden door uw tanden, kiezen (of implantaten)  perfect schoon te houden. In de mond zitten namelijk ontelbare hoeveelheden (en  verschillende soorten) bacteriën. Deze hechten zich vast aan tanden en kiezen.  Als u deze bacteriën niet weghaalt vormen ze samen een laag. Die laag noemen we  tandplaque: een zachte, kleverige laag met een witte of gele kleur. Na verloop  van tijd verkalkt de tandplaque en wordt het tandsteen genoemd.

02Tandsteen kunt u zelf niet meer weg krijgen, dit dient op professionele wijze  te gebeuren door de mondhygiënist of tandarts. Als uw tanden of kiezen bedekt zijn met  tandplaque zijn ze niet glad meer, maar hebben ze een ruw oppervlak. Dit ruwe  oppervlak geeft bacteriën nog beter de kans om zich aan de tanden en kiezen te  hechten. Als tandplaque langdurig langs de tandvleesrand blijft zitten reageert  het tandvlees op de tandplaque door te gaan ontsteken. Deze tandvleesontsteking wordt  gingivitis genoemd.

Het tandvlees wordt dan rood van kleur, gaat zwellen en ligt minder strak om de tanden  of kiezen heen. Het bloedt tijdens het poetsen, tandenstokeren of rageren. Daarnaast kan  het tandvlees tijdens aanraking en poetsen ook gevoelig en/of pijnlijk zijn.

Wanneer bij gingivitis geen goede mondhygiëne gehanteerd gaat worden kan de ontsteking  uiteindelijk tot parodontitis leiden (ontsteking van weefsels rondom de tanden en kiezen).  Door op de juiste manier te poetsen en de juiste hulpmiddelen te gebruiken tussen tanden  en kiezen voorkom je dat tandplaque de kans krijgt om het tandvlees te laten ontsteken en  overgaat in parodontitis. Een bezoek aan de mondhygiënist kan u helpen om uw mondgezondheid  weer op het juiste niveau te krijgen. De mondhygiënist geeft een poetsinstructie en bekijkt  welk hulpmiddel u het best kunt gebruiken tussen tanden en kiezen en laat zien op welke  manier u dit moet gebruiken. Daarnaast worden de tanden plaque en tandsteenvrij gemaakt en  gepolijst zodat sneller herstel van het tandvlees optreedt.