De mondhygiëne

Stappenplan (tandverzorging thuis)

Stap 1: Tandenpoetsen

05Poets uw tanden 2x per dag met een (elektrische) tandenborstel. Vervang uw tandenborstel eens per 3 maanden of eerder als de haren beginnen  te buigen.orstelen een fluoride  tandpasta. Het is belangrijk minstens 2 minuten te poetsen om de tandplaque voldoende  te verwijderen. Gebruik altijd een zachte borstel om uw tandvlees niet te  beschadigen. Als het tandvlees terugtrekt, zal dit nooit meer terugkomen.

Stap 2: Minimaal 1 keer per dag stokeren en/of rageren Stoken en/of rageren, ofwel interdentaal reinigen, is nodig om de ruimten tussen  je tanden en kiezen goed schoon te houden. Dit moet 1 keer per dag gebeuren.  Alleen poetsen is niet genoeg omdat de haren van de tandenborstel niet het  vermogen hebben om tussen tanden en kiezen te komen, hierdoor blijft  altijd plaque tussen de tanden en kiezen aanwezig waardoor gaatjes  (cariës) en tandvleesontsteking (gingivitis) kunnen ontstaan. Gingivitis  kan weer leiden tot parodontitis (kaakbotverlies met als gevolg het  losstaan en uiteindelijk verliezen van tanden en/of kiezen).

Tandenstokers en ragers zijn verkrijgbaar in verschillen diktes en maten  zodat u voor elke ruimte een passend hulpmiddel kunt  gebruiken. Om goed te reinigen is het belangrijk dat de ruimte tussen de tanden  goed wordt ‘opgevuld’, zodat alle zijden van uw tanden goed worden geraakt en zoveel  mogelijk plaque wordt verwijderd.

Gebruik, wanneer de ruimte tussen uw tanden en kiezen groter is en dus niet helemaal  opgevuld wordt door een bepaalde maat rager/stoker een dikkere rager/stoker om de ruimte  optimaal schoon te krijgen. Het is belangrijk dat u bij het gebruik van een stoker of  rager wel een weerstand voelt, wanneer de stoker of rager te makkelijk door de ruimtes tussen  uw tanden heen gaat kan deze rager/stoker de ruimte niet voldoende schoon krijgen.

Overleg met uw mondhygiënist welk interdentaal hulpmiddel voor u het meest  geschikt is. Hij/zij kan u hierin het beste adviseren.

Stap 3: Poetsen met een fluoridehoudende tandpasta Om de kans op gaatjes te verkleinen is het aan te raden om 2 keer per dag met een  fluoride tandpasta te poetsen. Hierbij maakt het niet uit welk merk u gebruikt  zolang het fluoridegehalte in de tandpasta maar voldoende is (zie onderstaand fluoride basisadvies).

Na het poetsen is het belangrijk dat u de tandpasta alleen uitspuugt en de mond  niet naspoelt met water zodat de fluoride ook na het poetsen nog in kan werken op uw tanden.  Wanneer u direct na het poetsen spoelt gaat de werking van de fluoride verloren  en wordt de toegevoegde waarde van van de fluoride verminderd.

Stap 4: Op controle Ga 2x per jaar naar de tandarts of mondhygiënist voor de periodieke controle. Hij/zij controleert op  gaatjes en kijkt naar de conditie van uw tandvlees. Wanneer de conditie van het tandvlees niet optimaal  is krijgt u het advies om een afspraak bij de mondhygiënist te maken om uw mondgezondheid weer te optimaliseren.

Fluoride basisadvies

0 t/m 1 jaar Vanaf de doorbraak: 1x per dag poetsen met fluoride peuter-tandpasta (met 500-750 ppm ofwel 0.05 – 0.075% fluoride).

2, 3 en 4 jaar 2x per dag poetsen met fluoride peuter-tandpasta (met 500-750 ppm ofwel 0.05 – 0.075% fluoride).

5 jaar en ouder 2x per dag poetsen met gewone fluoride tandpasta ( met 1000-1500 ppm ofwel 0.1 – 0.5% fluoride).

Voor alle leeftijden geldt: extra maatregelen op individueel advies van de tandarts of de mondhygiënist.